![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/63033ab8a43d397c66a5df93/7ffec438-60b2-4480-9060-a8b5e9a1f6c2/hhh13-JI05jisJP2c-unsplash.jpg)
Vad händer om det inte finns ett testamente?
Om det inte finns något testamente när du dör, fördelas arvet efter den legala arvsordningen. Det är vanligt att man tror sig veta hur arvet fördelas då, men det händer ofta att människor blir förvånade när de förstår hur lagen faktiskt ser ut och omsätts i praktiken.
Den legala arvsordningen delar in den avlidnes arvingar i tre arvsklasser: den första, andra och tredje arvsklassen.
Den första arvsklassen består av den avlidnes bröstarvingar, vilket är den avlidnes barn och barnbarn osv. Dessa ärver alltså i första hand. Om den avlidne var gift och endast hade gemensamma barn, ärver den efterlevande maken framför de gemensamma barnen som får vänta på sitt arv till dess att båda föräldrarna gått bort. Om den avlidne var gift och dessutom hade särkullbarn, barn som inte är gemensamma, blir situationen en annan eftersom särkullbarn har rätt att få ut hela sin arvslott direkt vid en förälders bortgång om det inte finns något testamente. Hade den avlidne inga barn alls men var gift, ärver den efterlevande maken om det inte finns ett testamente som säger något annat.
Det är viktigt att komma ihåg att sambor inte ärver varandra, även om man har gemensamma barn. Det här är en mycket vanlig situation som kan ställa till det ordentligt, eftersom barnen har rätt att få hela arvslotten direkt vid förälderns bortgång. Har man en bostad som är belånad kan detta innebära stora problem eftersom minderåriga barn som huvudregel inte får stå som medlåntagare på ett bostadslån eller äga en bostadsrätt. Detta kan, i värsta fall, leda till att man behöver sälja sin bostad om man inte har råd att lösa ut sitt/sina barn. Genom att upprätta ett testamente kan man sätta den legala arvsordningen, helt eller delvis, ur spel. Då kan man till exempel mildra den problematiska situationen som kan uppstå om man är sambor med gemensamma barn genom att se till att efterlevande sambon ärver hälften av ens kvarlåtenskap.
Finns det varken bröstarvingar eller make går man vidare till nästa arvsklass. Den andra arvsklassen utgörs av föräldrar till den avlidne eller, om föräldrarna inte lever längre, syskon eller syskonbarn osv.
I den tredje arvsklassen finns far- och morföräldrar. Om någon av dem är avliden ärver dennes barn, det vill säga den avlidnes moster, morbror, faster eller farbror. Kusiner ärver däremot inte, och inte heller andra släktingar. Finns det inga arvingar i den tredje arvsklassen går arvet vidare till Allmänna arvsfonden.
Noterade du att sambos inte ärver varandra? Om du vill att din sambo ska ärva dig, måste du skriva det i ett testamente. Det spelar ingen roll hur länge ni har bott tillsammans, om ni äger bostaden båda två, eller om ni har gemensamma barn - din sambo kommer inte att få någon del av arvet efter dig om det inte står i ditt testamente. Därför är det en bra idé att skriva samboavtal och testamente i samband med att ni flyttar ihop.
Om du skriver ett testamente kan du vara säker på att det blir som du vill ha det!
Kommer pengarna fram?
Du kan känna dig trygg med de organisationer som står bakom testamentesveckan.se. Vi har alla 90-konto och är medlemmar i GIVA Sverige.
Goda råd är inte alltid dyra!
Under testamentesveckan 9-15:e september hittar du flera möjligheter till kostnadsfri juridisk rådgivning på olika ställen i landet. Vill du få en påminnelse när det är dags?
Mer läsning
När ska du skriva? Vad krävs för att det ska bli giltigt? Och vad ska du tänka på om du vill ge en gåva till en organisation i det? Vi har svaren!